Aby stalowy zlewozmywak znajdujący się w kuchni cieszył oko nienagannym wyglądem, konieczna jest jego odpowiednia pielęgnacja i regularne czyszczenie. Zlew to bowiem miejsce, gdzie najczęściej myjemy garnki oraz inne naczynia, płuczemy warzywa i inne produkty spożywcze, a także nabieramy wodę. Znajomość podstawowych zasad pielęgnacji stalowego zlewu sprawi, że będzie on nie tylko czysty, ale przede wszystkim higieniczny i bezpieczny w użytkowaniu.
Jak czyścić zlew ze stali nierdzewnej? Postaw na domowe sposoby!
Sposób oraz rodzaj preparatu do czyszczenia zlewu ze stali zależy od rodzaju zabrudzeń, jakie powstały na jego powierzchni. Zwykłe zabrudzenia można usunąć za pomocą tradycyjnych środków do czyszczenia stali nierdzewnej. Doskonałym rozwiązaniem są także domowe sposoby. Zasługują na uwagę ze względu na wysoką skuteczność, ale także bezpieczne traktowanie powierzchni. Nie uszkadzają jej, a wręcz przeciwnie – potrafią w profesjonalny sposób zadbać o wygląd sanitariatów. Sprawdzi się sól kuchenna i soda oczyszczona. Należy rozsypać je na zwilżoną powierzchnię zlewu, a następnie odczekać kilka sekund, po czym przetrzeć zlewozmywak, spłukać wodą i przetrzeć do sucha.
Doskonałym domowym sposobem na osad z kamienia jest woda z octem w proporcji 1:1. Aby uzyskać zamierzony efekt, najlepiej napełnić zlew ciepłą wodą, dodać ocet i odczekać co najmniej godzinę. Po tym czasie wodę należy wypuścić, a stalowy zlewozmywak przetrzeć miękką gąbką. Nienagannie prezentujący się zlew ze stali to wynik codziennej dbałości. Sprawdź, co jeszcze można zrobić, aby lśnił czystością i estetycznym wyglądem.
Jak dbać o zlew ze stali?
Będąc posiadaczem stalowego zlewozmywaka, ważna jest codzienna dbałość. Mimo że stal nierdzewna jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, w stalowym zlewie warto delikatnie umieszczać naczynia, gdyż robimy to codziennie i z reguły niejednokrotnie. Po dłuższym czasie nieodpowiedniej eksploatacji zlew może stracić na estetyce. Do czyszczenia powierzchni warto wybierać miękkie ściereczki lub gąbki, a unikać ostrych myjek drucianych oraz proszków, które mogą uszkodzić powłokę. Warto pamiętać również o jak najszybszym usuwaniu zacieków z kawy, soków owocowych, wina czy herbaty.
Stalowy zlew po każdym użytkowaniu najlepiej opłukać ciepłą wodą i przetrzeć do sucha, co wyeliminuje ryzyko powstania nieestetycznych zacieków. Nie zaleca się stosowania żrących preparatów czyszczących i silnie działających detergentów. Dobry rozwiązaniem są regularne domowe czynności pielęgnacyjne. Można stosować również specjalne środki przeznaczone do czyszczenia zlewozmywaków ze stali nierdzewnej. Dzięki nim zlew będzie również wydezynfekowany, nabłyszczony i zakonserwowany.
Czego nie toleruje stalowy zlew?
W komorach zlewozmywaka ze stali nierdzewnej nie można umieszczać metalowych elementów (narzędzi, gwoździ itp.). W kontakcie z materiałem mogą powodować powstawanie rdzy. Trudnych zabrudzeń nie należy zeskrobywać ostrymi narzędziami. Niewskazane są wybielacze i środki odkamieniające. Należy zapobiegać powstawaniu kamienia na powierzchni zlewu, zwłaszcza gdy wodociągowa woda jest twarda i znajdują się w niej związki żelaza. W takim przypadku najlepiej zamontować odpowiedni filtr.
Czysty i estetyczny zlew stalowy – podsumowanie
Stalowy zlewozmywak to odpowiednie rozwiązanie do każdej kuchni. Jest odporny na rdzę, wysokie temperatury oraz powstawanie plam. Charakteryzuje się wysoką odpornością na zarysowania i jest bezpieczny w kontakcie z żywnością. Aby jednak cieszyć się tego typu właściwościami, stalowy zlew wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Do niezbędnego minimum należy ograniczyć silne detergenty, a jeśli już miałyby zostać one zastosowane, powinno się je dobrze spłukać wodą, a zlew wytrzeć do sucha. Sprawdzają się domowe sposoby i środki, takie jak soda oczyszczona, sól kamienna oraz ocet. Stalowy zlewozmywak warto natłuszczać olejem jadalnym, który nie tylko nadaje powierzchni blask, ale także doskonale konserwuje stal.